Trumpův poradce vyvolal obavy o osud soudu v Haagu. USA se přiklonily na stranu diktátorů

adk

Kritika Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu ze strany poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Johna Boltona vyvolala mezi experty obavy o jeho další fungování. Bolton tento týden označil soud za nelegitimní, nebezpečný a pro Spojené státy mrtvý. Američané se tak připojili na stranu některých diktátorů, kteří ICC taktéž kritizují. Bez podpory USA navíc pozice instituce oslabí, z velmocí jej podporuje jen Evropská unie.

„Chci jménem prezidenta předat jasný a jednoznačný vzkaz. Spojené státy využijí všech prostředků, aby ochránily své občany a občany spojeneckých zemí před nespravedlivým pronásledováním ilegálního soudu. Nebudeme s ICC spolupracovat, nebudeme mu poskytovat žádnou pomoc. Nepřipojíme se k ICC a necháme ho samovolně zaniknout, pro nás je už mrtvý,“ prohlásil v úterním projevu Bolton.

Jeho slova byla další ukázkou přístupu současné americké administrativy k mezinárodním institucím. Prezident Donald Trump například dlouhodobě kritizuje fungování Severoatlantické aliance nebo Světové obchodní organizace. Kritika ICC znovu rozvířila obavy, že se USA místo svých spojenců staví na stranu diktátorských režimů.

Tabu ve Švédsku prolomeno. Starostové vyzvali k jednáním s protiimigračními Švédskými demokraty

sinfin.digital