Obtěžování žen odporuje islámu, tvrdí vlivná káhirská náboženská univerzita

Pavel Novotný

Egypt sice přijal zákony, podle kterých může trestat obtěžování žen půl rokem až pěti lety za mřížemi, v praxi ale pachatele obvykle nepostihuje. Stěžují si na to lidsko-právní organizace, které teď získaly podporu od nejprestižnější islámské univerzity sunnitského světa. Učenci z al-Azharu totiž mají za to, že sexuální obtěžování má být stíhané za každých okolností. 

„Hrubé útoky na ženy kvůli jejich oblečení, či chování jsou neospravedlnitelné a zároveň nemravné. Takové obtěžování je útokem na soukromí ženy, na její důstojnost i svobodu. Tento odporný jev také přispívá k tomu, že ženy v rostoucí míře postrádají pocit bezpečí,“ napsala koncem srpna na sociální sítě Facebook a Twitter zástupci slavné káhirské univerzity. S tím, že „(sexuální) obtěžování žen musí být trestné vždy, bez ohledu na souvislosti“.

Al-Azhar je považována za nejprestižnější i nejvlivnější islámské učiliště sunnitského světa. Má vliv daleko za hranicemi Egypta, pro který vychovává většinu islámských duchovních. Ti pak působí při místních mešitách. Univerzita proto podle serveru Middle East Eye vyzvala nejen aktivisty a nevládní organizace, ale vůbec všechny Egypťany, aby proti této formě násilí na ženách bojovali.

Války o ropu vystřídá boj o vodu. Nové konflikty hrozí v Tibetu, Egyptě i na Blízkém východě

sinfin.digital