Češi se v Afghánistánu stahují z první linie. Velení po smrti tří vojáků změnilo strategii

ČTK

luš

Čeští vojáci, kteří hlídají v Afghánistánu koaliční základnu Bagrám, už nebudou na výjezdech do nebezpečných míst chodit v první linii, budou podporovat a krýt afghánské vojáky. Americké a české velení mise v reakci na srpnový incident, kdy sebevražedný atentátník zabil tři české vojáky, změnilo strategii, řekl Právu Štefan Muránský, zástupce velitele Společného operačního centra.

Útok na hlídku složenou z vojáků české, americké a afghánské armády se uskutečnil v neděli 5. srpna. Sebevrah se odpálil v blízkosti šesti vojáků, kteří měli za úkol zajistit místo pro další úkoly. Tři Češi Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek zemřeli, vážně zraněni byli dva Afghánci a Američan. Na místě jim pomáhali čeští zdravotníci a vojáci, kteří v době výbuchu ještě byli v obrněných vozidlech.

Podle šetření armády nebyl sebevražedný atentátník sám a útok byl předem připraven. Již dříve zástupci vedení armády uvedli, že čeští vojáci svým postupem zachránili další životy. Případ nyní vyšetřuje Vojenská policie.

sinfin.digital