Turisté, nebo zabijáci? Jeden z mužů v kauze Skripal má vazby na obranu a životopis, jako by neexistoval

ČTK

lup

Alexandr Petrov a Ruslan Boširov podezřelí z otravy bývalého ruského agenta a jeho dcery v Británii jsou podle zjištění investigativních novinářů spojeni s ruským ministerstvem obrany. Napsal to britský list The Guardian. Sergej Skripal a jeho dcera Julije byli otráveni 4. března nervovým jedem novičok v jihoanglickém městečku Salisbury. Po týdnech v intenzivní péči lékařů se nakonec oba zotavili.

Britští prokurátoři minulý týden identifikovali dva podezřelé z uvedeného zločinu, kteří v době útoku 4. března byli v Salisbury pod jmény Alexandr Petrov a Ruslan Boširov. Oba jsou podle Londýna agenty ruské vojenské rozvědky GRU. Moskva možnost ruské účasti na otravě od začátku vylučuje.

Složka s informacemi o cestovním pasu Alexandra Petrova je ale opatřena nápisem "přísně tajné" a nařízením "neposkytovat žádné informace", u něhož je napsáno telefonní číslo.

Když reportér listu The Observer (nedělní vydání Guardianu) na toto číslo v sobotu zavolal, ozvala se mu recepce ruského ministerstva obrany. Přítomný úředník prohlásil, že nebude s novináři mluvit a žádné informace neposkytne.

Dokumenty zveřejnila nezávislá investigativní skupina Bellingcat, která zahájila svou činnost zkoumáním útoků v Sýrii, a ruský investigativní server The Insider. Oba tyto subjekty se rovněž od roku 2014 specializují na odkrývání informací o ruských vojácích působících aktivně na Ukrajině.

Z dokumentů, které skupina Bellingcat a server The Insider publikovaly, dále vyplývá, že Petrov a Boširov si koupili letenky na cestu do Anglie na poslední chvíli. To je v rozporu s jejich tvrzením, že svůj výlet do Salisbury dlouho dopředu plánovali.

Stránka s údaji o Petrovovi, kterou investigativní novináři získali, neposkytuje téměř žádné životopisné údaje o této osobě a žádné informace o její minulosti před rokem 2009. To je podle listu The Guardian u 39letého muže naprosto výjimečné. Oddělení, které vydává pasy, obyčejně takto postupuje v případě osob, které pracují pro vládu, konstatoval The Guardian.

sinfin.digital