Tajfun Mangkhut bičuje Čínu. Na Filipínách způsobil sesuvy půdy a zabil desítky lidí

ČTK

lup

Tajfun Mangkhut, doprovázený přívalovými dešti a vichřicí, dnes dorazil na jih Číny. Má zde zatím dvě obětí a evakuovat se před ním muselo na 2,5 milionu obyvatel provincie Kuang-Tung. Bouři dříve na Filipínách nepřežilo několik desítek lidí. Většina obětí zahynula při sesuvech půdy nebo potom, co se na ně zřítily domy. Mangkhut je letos nejsilnější bouří v této oblasti.

Tajfun na čínskou pevninu udeřil odpoledne místního času (dopoledne SELČ) v oblasti města Tchaj-šan, provázel ho vichr o rychlosti 162 kilometrů v hodině, který zvedl třímetrové vlny. Na 2,4 milionu lidí ze sedmi měst v provincii Kuang-Tung bylo evakuováno, do přístavů se muselo vrátit 50.000 lodí, kasina v čínské správní oblasti Macao, která je známá jako ráj hráčů, vůbec poprvé zůstala zavřená a život v Hongkongu se podle agentur prakticky zastavil.

Úřady vyzvaly lidi, aby nechodili do oblasti hongkongského přístavu Victoria Harbour. Vichřice v tomto městě strhla stavební jeřáb a voda tu, stejně jako v Macau, zaplavila celé ulice. Macao hlásí 15 zraněných.

Přes víkend byla v celé oblasti kvůli "králi bouří", jak Mangkhutu přezdívají čínská média, ochromena letecká i námořní doprava. Jen na mezinárodním letišti v Hongkongu bylo odvoláno přes 800 letů, což se dotklo více než 100.000 cestujíccíh. Tisíce čínských lodí se před příchodem bouře musely vrátit do přístavů, které pak byly stejně jako rafinerie nebo průmyslové podniky uzavřeny.

Hurikán Florence zabil nejméně 14 lidí. Na Američany se teď valí katastrofální záplavy

sinfin.digital