Mrtvých po úderu hurikánu Florence je 15, škody jdou do desítek miliard dolarů. A ještě není všemu konec

ČTK

Rozsáhlé škody ve výši desítek miliard dolarů a nejméně 15 mrtvých si přes víkend vyžádal v Severní a Jižní Karolíně přírodní živel Florence. V pátek udeřil na východní pobřeží USA jako hurikán, v sobotu zeslábl na tropickou bouři a dnes klesl do kategorie tropické deprese. Meteorologové sice předpokládají další mírnění síly větru, nicméně varují před trvajícími intenzivními srážkami. V sobotu americký prezident Donald Trump vyhlásil stav přírodní katastrofy v osmi okresech Severní Karolíny, které hurikán Florence zdevastoval.

O tom, že Florence zeslábla na tropickou depresi, informovalo v neděli ráno americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Bouřkový systém v té chvíli postupoval dál rychlostí kolem 13 kilometrů v hodině. Síla doprovázejících větrů klesla na 56 kilometrů za hodinu a zřejmě se bude dál snižovat.

Na pobřeží přitom živel v pátek vtrhl jako hurikán druhé a záhy první kategorie s větry o síle 145 kilometrů za hodinu. Nad pevninou tato tropická cyklóna pak výrazně zpomalila postup a polevila i na intenzitě. Nicméně nijak se nezmenšilo nebezpečí plynoucí z přívalů vody padajících z temných hustých mračen, ba naopak.

"Tento bouřkový systém chrlí obrovské množství srážek," upozornil severokarolínský guvernér Roy Cooper. Zároveň varoval obyvatele z evakuovaných oblastí před unáhleným rozhodnutím vracet se domů. "Všechny silnice ve státě jsou ohrožené záplavami," řekl.

sinfin.digital