Postaví se Trumpovi černoška? Primárky napověděly, jak vypadá ideální kandidát prezidentových odpůrců

Adam Kotrbatý

Primárky před americkými listopadovými volbami do Kongresu skončily. Mimo jiné napověděly, jak by mohl vypadat budoucí demokratický vyzyvatel Donalda Trumpa v boji o prezidentské křeslo. Je přitom reálné, že se liberálové rozhodnou poslat do bitvy o Bílý dům znovu ženu.

Několikaměsíční vřava uvnitř partají skončila. USA si minulý týden odbyly poslední sérii primárních voleb, z nichž vzešli kandidáti do Sněmovny reprezentantů, Senátu či na guvernérské pozice. Zatímco v samotném listopadovém klání bude zajímavé sledovat, jak se povede republikánům, kteří obhajují většinu v obou komorách Kongresu, primárky napověděly více o demokratech.

Ty v následujících dvou letech čeká tvrdá selekce, která vyvrcholí na jaře 2020, kdy si strana zvolí svého kandidáta na prezidentskou funkci. Právě letošní primárky odhalily mnohé o náladách liberálních a levicových voličů.

Ideální Trumpův kandidát podle demokratů? Liberální zástupkyně minorit

Z hlasování se dají vyčíst tři závěry. Mezi demokraty se daří ženám. Těch letos postoupilo do všeobecných voleb vůbec nejvíce v historii – celkem 256. Z toho 197 se zadařilo právě na straně demokratů. Druhým důležitým znakem, který pomáhal uspět, je silný příklon k liberalismu a socialistickému programu. S tím se překvapivě zadařilo například Alexandře Ocasio Cortézové, která nečekaně vyhrála primárky v jednom z newyorských okrsků a má namířeno do Sněmovny reprezentantů. Ocasio Cortézová nebo například kandidát na guvernéra Floridy Andrew Gillum navíc symbolizují třetí důležitý poznatek. U demokratů bodují zástupci menšin.

Dostihne MeToo i Trumpova soudce? Promluvila žena, kterou měl obtěžovat na střední škole

sinfin.digital