Washington a Peking stupňují obchodní válku. Trump uvalí cla na zboží za biliony, Čína už oznámila odvetu

ČTK

lup

luš

Spojené státy zavedou od začátku příštího týdne nová cla na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje hodnoty 200 miliard dolarů (zhruba 4,4 bilionu Kč). Oznámila to administrativa prezidenta Donalda Trumpa. Čína obratem ohlásila odvetná cla na americké zboží v hodnotě 60 miliard dolarů, která vstoupí v platnost také začátkem příštího týdne. Uvedla rovněž, že podala na americká cla stížnost ke Světové obchodní organizaci (WTO). Jde o další eskalaci obchodní války mezi první a druhou největší ekonomikou světa.

Americká cla budou nejprve desetiprocentní, od začátku příštího roku se ale zvýší na 25 procent. Čínská cla budou činit pět a deset procent, napsala agentura Reuters.

Čínský list South China Morning Post s odvoláním na vládní zdroje napsal, že Čína vzhledem k rozhodnutí Trumpovy administrativy přehodnocuje plány na vyslání delegace do Washingtonu kvůli jednání o obchodu. Zvyšuje se tak riziko, ze obchodní válka mezi oběma zeměmi bude dlouhá, což by mohlo ohrozit růst globální ekonomiky.

ANALÝZA: Aby tanky nezabloudily, USA se lekly a důchodci mlčeli. Co Putin sleduje obřími manévry?

sinfin.digital