Střety i nekonečná sebechvála. 7 klíčových věcí, které Trump řekl před novináři

Lukáš Pospíšil

Zvolený americký prezident vystoupil na první oficiální tiskové konferenci od svého zvolení. Pochválil se a chtěl vysvětlovat, co udělá s vlastním podnikáním, aby nebyl v takovém střetu zájmů. To za něj nakonec vysvětlila právnička. On sám se hned vzápětí dostal pod palbu kvůli tématu, které ovládlo média – a sice tvrzení, že Moskva má na Trumpa kompromitující materiály.

O údajném kompromitujícím materiálu

„Jsou to všechno falešné zprávy. Předstírání. Nestalo se to.“

Zprávu o existenci údajného kompromitujícího materiálu přinesla některá americká média. Jedná se podle nich o informace finanční i osobní povahy, které nashromáždila ruská rozvědka. Kreml to popírá, stejně jako Trump a další lidé, kteří v kauze mají figurovat a kteří se údajně vyskytovali i v Praze. Zpráva stojí na anonymních zdrojích a není prakticky možné ji ověřit. Trump se na to konto přesto navezl do tajných služeb, když naznačil, že očerňující informace možná šířily ony. A ve vypjaté chvíli odmítl dát slovo novináři CNN, která o kauze informovala. Ten si to ale nechtěl nechat líbit.

O hackingu před volbami

„Co se hackingu týká, myslím, že to bylo Rusko. Ale vím, že na nás útočí i jiné země.“

Trump dosud nejotevřeněji konstatoval, že hackerské útoky před listopadovými volbami má na svědomí Rusko. Dodal ale, že USA jsou terčem i pro další země, a zopakoval, že podle něj všichni přehlížejí aktivity Číny v této oblasti. Do tří měsíců chce předložit „zásadní“ zprávu o tématu a pracovat na zastavení útoků.

„Žijeme snad v nacistickém Německu?" Trump kvůli údajné kompromitující zprávě udeřil na tajné služby

sinfin.digital