Papež zahájil návštěvu Pobaltí. Ocení tak jeho nezávislost

ČTK

hum

Papež František dnes zahájil čtyřdenní návštěvu Litvy, Lotyšska a Estonska. Přijel na sté výročí vyhlášení jejich nezávislosti. Pobaltské země se stále cítí ohroženy svým velkým sousedem Ruskem, který jehož předchůdce Sovětský svaz je okupoval od roku 1940 až do roku 1990.

Papež František zahájil svou návštěvu Pobaltí v Litvě, kde stráví dva dni. Jeden den pak pobude v Lotyšsku a jeden den v Estonsku. Hlavu katolické církve na letišti ve Vilniusu přivítala litevská prezidentka Dalia Grybauskaiteová. František se v Pobaltí setká i s dalšími vládními činiteli, v plánu má ale rovněž schůzky nejen s katolíky, ale také s luterány či zástupci ruského pravoslaví.

Pobaltské země považují cestu za způsob, jímž papež oceňuje sté výročí od vyhlášení jejich nezávislosti. František je v regionu čtvrt století po Janu Pavlu II., který přijel nedlouho poté, co se trojice národů vymanila ze sovětské nadvlády. Pobaltské země se stále obávají agresivního přístupu sousedního Ruska. Před rokem 1918 byly součástí ruského impéria, později je okupoval Sovětský svaz, jehož právním zástupcem je současná Ruská federace.

sinfin.digital