Místo vězení jen pokuta. Domácí násilí už v Rusku nejspíš nebude trestným činem

Info.cz

Členové ruské Státní dumy nechali v prvním čtení projít zákon, který by domácí násilí překvalifikoval z trestného činu na pouhý správní delikt. Každý den je přitom v Rusku terčem domácího násilí 36 tisíc žen.

Pro návrh zákona hlasovalo celkem 368 poslanců, pouze jeden byl proti a jeden se zdržel hlasování. Pokud novela projde, obviněnému z domácího násilí by hrozila pokuta, veřejně prospěšné práce nebo pouze krátké vězení. Trestného činu by se násilník dopustil až pokud by čin spáchal dvakrát během jednoho roku.

Ruským parlamentem už loni prošel zákon, který zmírnil posuzování ublížení na zdraví. I to je v nové úpravě ve většině případů jen drobnějším přečinem.

„V tradiční rodinné kultuře v Rusku jsou vztahy mezi rodičem a dítětem postaveny na autoritě rodičů,“ řekla během svého projevu v dumě konzervativní politička Jelena Mizulinová, která v Rusku brojí také proti homosexuálům. „Zákony by měly podpořit rodinnou tradici,“ dodala.

Mizulinová se k novele vyjadřovala také na twitteru, kde tvrdí, že by se podobné násilné delikty měly zrovnoprávnit. „Pokud dáte facku svému zlobivému dítěti, budou vám hrozit až dva roky vězení. Ale pokud bude vaše dítě bít soused, všechno končí u správního řízení,“ napsala.

sinfin.digital