Za čtyři roky jsme provedli 30 tisíc náletů na IS, oznámil Pentagon a přiznal, kolik civilistů při tom zabil

ČTK

lup

Při úderech mezinárodní koalice v čele s USA proti teroristické organizaci Islámský stát (IS) v Sýrii a Iráku zemřelo od roku 2014 na 1100 civilistů. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na americké ministerstvo obrany. Podle nevládních organizací monitorujících válku v Sýrii a Iráku je ale počet civilní obětí těchto náletů několikanásobně vyšší.

Americká armáda dnes uvedla, že boj mezinárodní koalice proti IS v Sýrii a Iráku stál od srpna 2014 do letošního srpna životy 1114 civilistů. Pentagon mimo jiné rovněž sdělil, že v tomto období provedla koalice 30.008 náletů.

"Pokračujeme v cíleném bombardování tak, abychom minimalizovali dopad našich operací na civilní obyvatelstvo a infrastrukturu," uvedla také americká armáda v prohlášení.

Počty mrtvých civilistů, které uvádí Pentagon, se ale výrazně liší od těch, které zaznamenaly nevládní organizace. Agentura Reuters dnes uvedla, že podle monitorovací organizace Airwars, která sídlí v Londýně, zemřelo při náletech koalice v Sýrii a Iráku nejméně 6575 civilistů.

sinfin.digital