Češka, která pracovala se zavražděným Kuciakem: Pořád je dost otázek, snad to není jen kosmetická policejní akce

ČTK

lup

Po měsících vyšetřování vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové slovenská policie oznámila zlom. Zatkla zřejmě všech osm podezřelých. Na zásadní zprávu reagovala mimo jiné novinářka Pavla Holcová, která s Kuciakem spolupracovala. V rozhovoru pro ČTK připomíná, že důležité bude především odhalit, kdo si vraždu objednal. A na adresu policie dodává: hlavně ať to není jenom divadlo.

Česká novinářka v této souvislosti připomněla vyšetřování vraždy maltské investigativní novinářky Daphne Caruanové Galiziové z loňského října. Obžalováni z vraždy byli tři muži, kteří vinu popírají. A policie dál pátrá po osobě, která atentát zosnovala.

"Doufám, že to není jenom nějaká kosmetická policejní operace, která nás jako občanskou společnost a novináře má uklidnit, protože to je to, co se stalo na Maltě. Tam sice zadrželi vrahy, nicméně absolutně nejsou schopni dostat se k informaci, kdo ty vrahy objednal, což je pro obě ty vraždy klíčové," uvedla Holcová, která s Kuciakem spolupracovala na nedokončeném článku o italské mafii na Slovensku a je zakladatelkou Českého centra pro investigativní žurnalistiku.

Evoluční biolog: Máme roupy. Strašlivý procento lidí vymýšlí hlouposti místo skutečné práce

sinfin.digital