Zemětřesení v Indonésii má na svědomí více než 800 mrtvých. Počet obětí může jít do tísíců

ČTK

bel

Zemětřesení a přívalová vlna cunami, které v pátek zasáhly indonéský ostrov Sulawesi, má již 832 obětí na životech. V dnešní nové bilanci to oznámila indonéská národní agentura pro řešení krizových situací. Podle českého ministerstva zahraničí by mezi mrtvými neměli být žádní čeští občané.

Nejpostiženější jsou města Palu a Donggala, kde žije asi 600.000 lidí. Podle mluvčího indonéské agentury Sutopa Purwoa Nugrohoa zůstává mnoho lidí pod troskami zřícených domů.

Nejsilnější ze tří hlavních otřesů mělo v pátek sílu 7,5 stupně. Následná cunami dosáhla až tří metrů a smetla pobřežní oblasti. Odhaduje se, že katastrofa postihla až dva miliony lidí. Obavy panují v případě Donggaly, která je odříznuta od proudu a komunikačních kanálů.

Nugroho řekl, že v době katastrofy bylo v Palu 71 cizinců a o většině z nich úřady vědí. Jeden Jihokorejec je ale možná mezi 50 lidmi zasypanými pod hotelem Roa-Roa. Pohřešují se také tři Francouzi a jedena Malajsijec. Přeživší cizinci budou evakuováni do města Makassar.

Český ministr zahraniční Jan Hamáček vyjádřil soustrast rodinám obětí a pověřil české velvyslanectví v Jakartě, aby zajistilo potřeby indonéské strany. Ministerstvo je připraveno pomoci v koordinaci s krizovým centrem Evropské unie. Černínský palác má informace o dvou turistech pobývajících na ostrově Sulawesi, jsou v pořádku.

„Na konzulární pohotovost českého velvyslanectví se v noci z pátku na sobotu obrátila přítelkyně českého turisty, který tou dobou pobýval v oblasti Palu,“ řekl ČTK Robert Řehák z tiskového odboru ministerstva. Podle jeho informací českého občana vlna spláchla, když jel na motorce, z moře se mu ale podařilo dostat. Konzulovi, který se s ním telefonicky spojil, řekl ještě o dalším českém občanovi, ten by však měl být v oblasti mimo ohrožení. Ministerstvo kontaktovalo 191 českých občanů zaregistrovaných v systému DROZD. „Zatím nemáme informace o zraněných českých občanech,“ potvrdil dnes ČTK Řehák.

Do zničené oblasti dnes přijel indonéský prezident Joko Widdodo, který řekl, že letiště v Palu není na 100 procent připraveno k přijímání letadel. V Palu se bude konat masový pohřeb obětí. Nugroho řekl, že je to ze zdravotních důvodů nezbytné. S věřícími se za mrtvé dnes modlil papež František. „Ať je bůh utiší a podpoří ty, kteří se snaží zprostředkovat pomoc,“ řekl.

Nugroho uvedl, že 821 z dosud potvrzených obětí pochází z Palu a 11 z Donggaly. Viceprezident Jusuf Kalla prohlásil, že počet mrtvých by mohl vystoupit až na tisíce.

sinfin.digital