Referendum o názvu Makedonie ztroskotalo. Nepřišlo dost lidí

ČTK

bel

Referendum o změně názvu státu Makedonie dnes ztroskotalo na nízké účasti občanů na hlasování. S odvoláním na večerní sdělení státní volební komise to uvedla agentura DPA. Komise oznámila, že půl hodiny před uzavřením volebních místností v 19:00 SELČ bylo odevzdáno pouze 34 procent hlasovacích lístků. Oprávnění hlasovat mělo zhruba 1,8 milionu občanů.

Aby bylo referendum závazné, je podle makedonské ústavy nutná účast alespoň 50 procent oprávněných voličů. Vláda premiéra Zorana Zaeva však dnešní referendum svolala pouze jako poradní. To znamená, že by mohla výsledek i bez ohledu na volební účast interpretovat jako vypovídající odraz veřejného mínění. Podle průzkumů přitom pravděpodobně většina těch Makedonců, kteří k urnám přišli, hlasovala pro dohodu o změně názvu země.

Nedostatečný počet hlasujících u volebních uren je však považován za prohru vládního kabinetu premiéra Zaeva.

Makedonci dnes hlasovali o schválení dohody se sousedním Řeckem o názvu země. Její přejmenování na Severní Makedonii má bývalé jugoslávské republice umožnit ucházet se o členství v NATO a v Evropské unii. Otázka v referendu zněla: "Jste pro členství v EU a NATO přijetím dohody mezi Makedonskou republikou a Řeckou republikou?"

sinfin.digital