Bouře kolem Trumpova kandidáta na soudce a údajných sexuálních deliktů neutichá. Bílý dům dal FBI volné ruce

ČTK

lup

Bílý dům zmocnil Federální úřad pro vyšetřování (FBI), aby rozšířil rozsah vyšetřování údajných sexuálních deliktů kandidáta na post soudce amerického nejvyššího soudu Bretta Kavanaugha. Oznámil to dnes list The New York Times. Vyšetřovatelé teď mohou vyslechnout prakticky kohokoli, pokud dodrží Senátem stanovený termín jednoho týdne.

FBI podle newyorského deníku vyslechla zatím čtyři svědky. V časově omezení lhůtě, kterou má úřad k dispozici, se ale vyšetřovatelům nemusí podařit rozluštit zásadní rozpory, který se minulý týden při slyšení v Senátu projevily mezi údajným útočníkem Kavanaughem a jeho údajnou obětí Christine Blaseyovou Fordovou. Zatímco soudce provinění popírá, Fordová na něm trvá.

Prezident Donald Trump dnes na tiskové konferenci v Bílém domě oznámil, že už o víkendu zmocnil svého poradce Donalda McGahna, aby FBI uložil rozšířit rozsah vyšetřování. Trump dokonce připustil, že FBI by mohla vyslechnout samotného Kavanaugha. "Bylo by to dobře, je to na nich," řekl prezident.

Za rozhodující považuje šéf Bílého domu stanovisko Senátu, který musí kandidaturu Kavanaugha schválit. "FBI by měla vyslechnout kohokoli v rámci rozumných mezí. Měli by se ale řídit požadavky Senátu, stejně jako se jimi řídím já," řekl Trump.

sinfin.digital