Zpackaný kyberútok, nebo špionomanie? Otázky a odpovědi kolem ruského útoku v Nizozemsku

Adam Kotrbatý

Nizozemsko ve čtvrtek obvinilo Rusko z pokusu o hackerský útok na Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW), která vyšetřuje mimo jiné útok na někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala. Zemi podpořila Severoatlantická aliance (NATO) i Spojené státy. Naopak Moskva se brání a celou věc označila za propagandistickou akci. O co v případu jde? Přinášíme stručný přehled klíčových otázek a odpovědí.

Co se stalo?

Čtvrtek přinesl sérii obvinění vůči ruským špiónům napojených na vojenskou tajnou službu GRU. Kromě Nizozemska se měli agenti pokusit nabourat do systémů britského ministerstva zahraničí nebo antidopingových agentur v americkém Colorado Springs a Kanadě. Spojené státy navíc obvinily sedm pracovníků GRU z kybernetických útoků. Mezi obviněnými jsou čtyři osoby vyhoštěné z Nizozemska kvůli útoku na OPCW.

Akce v Nizozemsku je asi nejvíce zmapovaná. Agenti přijeli do země v dubnu. Jeden z mužů měl u sebe účtenku z taxi, které jej vezlo z ulice, v níž sídlí centrála GRU na moskevské letiště. U dalšího Nizozemci zadrželi telefon, který byl podle záznamů aktivní přímo v centrále vojenské zpravodajské služby.

Mamba je nejvyšší level. Museli by rozkopat celý byt, je lepší ji nechat chcípnout, říká odborník

sinfin.digital