Konec lží. Průlomová metoda zjistí věk uprchlíků z DNA s přesností na jeden a půl roku

Hlídacípes.org, Robert Malecký

Biotechnologická firma ZymoResearch vyvinula metodu pro poměrně přesný odhad věku dárce krve. Říká se jí DNAge a je připravena k plošnému používání. Kromě prvoplánového užití pro odhad věku azylantů se aplikace nabízí i v kriminalistice – třeba pro odhad věku z krve nalezené na místě činu. Tzv. epigenetické hodiny odměřují čas uprchlíkům a zločincům, říká v rozhovoru pro HlídacíPes.org český genetik Daniel Vaněk, který s kalifornskou laboratoří spolupracuje.

Na sociálních sítích jste upozornil, že se objevila metoda, která dokáže zcela přesně určit věk podle nové metody analýzy DNA. Můžete to upřesnit?

Informace o nové metodě vyvinuté společností ZymoResearch z Kalifornie se poprvé objevila počátkem září v časopise Science a následně před několika dny v interview na rozhlasové stanici BBC World Service. Jde o test, kdy se zkoumá míra chemické modifikace DNA a dle výsledků lze s přesností na cca 1,5 roku odhadnout věk donora krve. Docela mne překvapilo, že sdělovací prostředky a zejména někteří politici to nijak nekomentují.

Italové zatkli „přítele uprchlíků“. Starosta, který se proslavil integrací tisíců běženců, čelí vážnému obvinění

sinfin.digital