Dřevorubci mají utrum. Soud vyhověl zeleným aktivistům a zarazil těžbu u Hambachu, kterou blokovali i Češi

Les u Hambachu nedaleko Kolína nad Rýnem patří od roku 1978 německé energetické společnosti RWE, která v něm těží hnědé uhlí. Z původních 5500 hektarů tak zbyla pouze pětina. A o tu vedou energetici tuhý boj s aktivisty. Teď se do věci vloužil soud.

Už šest let se do lesa u Hambachu sjíždějí aktivisté nejen z Německa, ale z celé Evropy, aby zabránili další těžbě. Přivazují se ke stromům nebo si stavějí provizorní obydlí v korunách stromů. Přesto se dřevorubcům na základě povolení úřadů, založeném na dlouhodobém plánu těžby, daří kácet další stromy a těžební oblast postupně rozšiřovat. S tím je ale nyní – alespoň dočasně – konec.

Podle deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung Vyšší správní soud v Münsteru ve čtvrtek předběžným opatřením rozhodl o tom, že RWE musí s kácením přestat a má se  zdržet i jakékoliv další činnosti v lese. A to až do té doby než soudy v řádném řízení rozhodnou o žalobě, kterou na RWE podal německý ekologický spolek s názvem BUND. Ten se domáhá toho, aby se energetici zcela vzdali těžby a les, v němž rostou stovky let staré duby a buky a žijí desítky chráněných živočichů, ponechali svému osudu. Případnou škodu by pak RWE údajně mohla kompenzovat vláda.

Mamba je nejvyšší level. Museli by rozkopat celý byt, je lepší ji nechat chcípnout, říká odborník

sinfin.digital