Tajné vězeňské transporty: Peking přesouvá napříč zemí desítky tisíc muslimů ve vlacích se slepými okny

Sinopsis

Server čínského vysílání Rádia Svobodná Asie zveřejnil 1. října reportáž o vládou řízených přesunech ujgurského obyvatelstva z jihu autonomní oblasti na sever, a naopak přesunech Kazachů a Kyrgyzů ze severu na jih nebo do sousední provincie Kan-su. 10. června 2017 byla s velkou pompou otevřena nová železniční trať spojující hlavní město Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang s prefekturou Altaj na severu Sin-ťiangu. Nyní je tato železnice pro cestující uzavřená a slouží výhradně k vládou organizovaným transportům.

První svědectví o nich se začala objevovat od 26. září. Později se ujgurské stanici Svobodné Asie podařilo získat i oficiální dokument z okresu Šu-le v prefektuře Kašgar na jihu Sin-ťiangu. Muslimské obyvatelstvo, masově internované v takzvaných „převýchovných zařízeních pro extremisty“ nebo „rekvalifikačních střediscích“, začaly úřady hromadně přesouvat do míst vzdálených tisíce kilometrů od jejich bydliště. Konkrétně se jedná o Ujgury z jižních prefektur Kašgar a Chotan, kteří jsou přesouváni na sever do Altaje, zatímco Kazachy a Kyrgyzy ze severní prefektury Ili úřady “stěhují” více do vnitrozemí.

Má jít o desítky tisíc lidí, kteří jsou přepravováni vlakovými transporty se zatemněnými okny. V zájmu co největšího utajení železniční správa v Urumči vyhlásila, že až do 22. října si běžní cestující nebudou moci koupit jízdenky.

Komentář: Čína „léčí“ Ujgury a svět mlčí. Skončí to stalinskými čistkami nebo genocidou?

sinfin.digital