„Obludný“ hurikán Michael zesílil a žene se k Floridě. Přinese vysoké vlny a destrukci

ČTK

lup

Už na třetí stupeň z pěti zesílil hurikán Michael, který v noci na čtvrtek zasáhne jih Spojených států. Bouři podle posledního hlášení amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) provází vítr o rychlosti 195 kilometrů v hodině, v nárazech je síla větru až 240 kilometrů za hodinu. Očekává se, že Michael ještě zesílí, než dorazí k severnímu pobřeží Mexického zálivu, napsal web televize CNN.

Hurikán se nejspíše dostane nad americkou pevninu u města Panama City na severozápadě Floridy, načež by měl nabrat severovýchodní kurz a postupně slábnout. Hurikánová výstraha se týká území s 3,7 miliony obyvatel ve třech amerických státech. Výzvy k evakuaci se podle Jeffa Byarda z amerického úřadu pro krizové situace (FEMA) týkají na 500.000 obyvatel floridských oblastí zvaných Panhandle (rukojeť pánve) a Big Bend (velký ohyb).

Části tohoto území leží na úrovni hladiny moře nebo jen několik metrů nad ní a vzedmutí oceánu by zde tak mohlo být velmi citelné. Úřady varují, že s příchodem hurikánu se očekává vlna vysoká až čtyři metry. V krátké době má místy spadnout až 30 centimetrů srážek.

sinfin.digital