Milionová odměna za vraždu Kuciaka pachatelům nestačila. Soud odtajnil, jak domlouvali jeho smrt

Adam Kotrbatý

Vražda slovenského novináře Jána Kuciaka byla akcí, kterou organizátoři plánovali měsíce. Přesto se v únoru nestačili divit. Údajnou objednavatelku Alenu Zsuzsovou nemile překvapilo, že vrazi zastřelili kromě žurnalisty také jeho snoubenku Martinu Kušnírovou, která podle vyšetřovatelů byla v podstatě ve špatný čas na špatném místě. Pachatelé po medializaci případu navíc požadovali více peněz, než původně dostali. Vyplývá to z usnesení o vzetí podezřelých do vazby, které v anonymizované verzi zveřejnil slovenský Specializovaný trestní soud na žádost serveru Aktuality.sk.

První debaty mezi Zsuzsovou a pachateli proběhly pravděpodobně na přelomu roku, kdy podle vyšetřovatelů objednavatelka kontaktovala jednoho z obviněných a nabídla mu za vraždu finanční odměnu. Podle Aktualit mělo jít o podnikatele z Komárna Zoltána Andruska. O Kuciakovu smrt si Zsuszová měla říct v autě před svým domem.

Na oplátku Zsuszová údajně navrhla, že „smaže“ Andruskův dluh, který činil zhruba 25 tisíc eur (asi 645 tisíc korun), a po vraždě přidá dalších 50 tisíc eur v hotovosti (cca 1,3 milionu korun). Na další schůzku Zsuszová přinesla Kuciakovu podobiznu, informace o novinářově adrese nebo jeho pohybu.

Češi špatně svítí, a proto málo spí a hůř pracují. Vím, jak to zlepšit, říká expert na světlo

sinfin.digital