Na prahu nové globální krize? Světové akciové trhy padají na minima, otěže drží především Trump a Fed

Marek Hudema

Za masivním propadem akciových trhů, který začal v polovině týdne, zdaleka není jen růst ceny amerických státních dluhopisů a to, že by je investoři vyměňovali za akcie. Stejně tak nejde jen o politiku americké centrální banky, kterou ze současných potíží akciových trhů obviňuje americký prezident Donald Trump. Jak uvádí list Financial Times, růst cen dluhopisů jen vytvořil podmínky pro prodej některých akcií, ale nejde o pravou příčinu. Americká centrální banka zase dlouho dopředu naznačovala, že bude zvyšovat úrokové sazby ještě tento a následující rok. Co je tedy tím důvodem?

„Americký trh se vyšplhal vysoko a dostaly se tedy ke slovu pochybnosti, zda výhled pro ekonomiku a firemní zisky takové úrovně akcií ospravedlní,“ vysvětluje Tomáš Vlk, analytik Patria Finance. K vývoji přispělo i vyjádření šéfky Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeové, že současné cena akcií je „mimořádně vysoká“. Investoři se proto začali zbavovat hlavně akcií, jejichž hodnota extrémně rostla. Zároveň podle Financial Times došlo k tomu, že američtí investoři dlouhodobě vyměňují složení akcií ve svých fondech, protože už tolik nevěří drahým akciím technologických firem a přesouvají se do jiných odvětví, kde nejsou cenné papíry tak drahé.

Navíc příští roky budou zisky amerických firem zřejmě výrazně nižší a investoři to vědí. Trumpova daňová reforma zvýšila zisky společností z indexu S&P500, příští rok by se ale podle Vlka měly propadnout na polovinu. Roste také cena energií a ostatních nákladů, což dál snižuje firemní zisky. List Financial Times pak připomíná, že k rychlému propadu trhů mohlo přispět i rychlé elektronické obchodování, na které sázejí manažeři některých velkých investičních fondů. Když jde cena akcií dolu, automaticky je prodávají a tím jen posilují celkový pád. Někteří z velkých investorů pak mají obavy, že současný ekonomický cyklus spěje ke svému vrcholu a tak se jim příliš nechce do dalších nákupů.

Návrh rozpočtu jako rozbuška střetu Itálie s EU? Je to jen politické divadlo před volbami, říká ekonom

sinfin.digital