Americký brouk opět na scéně. Rusové obviňují USA a Gruzii z výroby a rozšiřování škodlivé ploštice

Marek Hudema

Žere úrodu, ničí všechno, je to katastrofa, tvrdí Gruzínci o ploštici nazývané zde parosana, která se rozšířila v jejich zemi. Ze sousední separatistické Abcházie se ale ozývají slova o gruzínském útoku, z Ruska o americké biologické zbrani a mezi lidmi se šíří fámy o tom, že ploštici vypustili italští konkurenti místních pěstitelů lískových oříšků. Gruzínské úřady se snaží pomoci zemědělcům s plošticí bojovat a pomáhá jim v tom i česká organizace Člověk v tísni.

„Parosana, což je místní název pro žravou ploštici, je velký problém, zejména pro místní pěstitele lískových oříšků. Ale žere všechno,“ vysvětluje Tea Kupradze, šéfka regionálního odboru ministerstva zemědělství a ochrany přírody gruzínského kraje Guria známého právě pěstováním oříšků. Zemědělci si stěžují, že se stále rozšiřuje a postupně postupuje po celé Gruzii. „Souvisí to i s lískovými oříšky,“ vysvětluje Petr Sič, Čech, který se v Gruzii zabývá pěstováním čaje. „Oříšky se vyvážejí, jejich cena vzrostla a lidé je začali sázet všude. Objevily se fakticky monokultury lískových oříšků a s tou se rozšířili škůdci, mimo jiné ploštice,“ uvádí.

Ploštice jsou všude. Vidím na listech ořešáků, na vinné révě, za sklem automobilu, kterým jedu a také večer v hotelovém pokoji. Populární gruzínská zpěvačka Sopo Nizharadze dokonce v místní televizi vzpomínala na to, jak probudila během své dovolené u moře celý hotel křikem, když zjistila, že má v posteli větší počet těchto ploštic. Jde o ploštici druhuHalyomorpha halys. Druh původně pocházející ze severovýchodní Asie se objevil v Gruzii před třemi lety a postupně se rozšiřuje. Díky místnímu podnebí se totiž rychle množí. Mimochodem, Gruzie není jedinou zemí, která má s touto plošticí problém. Velké škody způsobila v severní Americe a rozšiřuje se postupně i v Evropě.

sinfin.digital