Kočner si najal exšéfa kontrarozvědky, aby sledoval novináře. Byl mezi nimi i zavražděný Kuciak

ČTK

luš

Kontroverzní slovenský podnikatel Marian Kočner si před více než rokem najal bývalého šéfa civilní kontrarozvědky SIS Petera Tótha na sledování nejméně pěti slovenských novinářů, včetně reportéra Jána Kuciaka, který byl letos v únoru spolu s přítelkyní zavražděn. Napsal to dnes slovenský list Denník N, podle kterého to Tóth potvrdil při výslechu na policii. Z dřívějších nepotvrzených zpráv médií vyplývá, že vraždu Kuciaka si objednal právě Kočner, jenž podle dostupných informací v případu dosud obviněn nebyl.

Podle listu Tóth na policii vypověděl, že pro Kočnera za odměnu sledoval nejen Kuciaka, ale i Kuciakova kolegu z portálu Aktuality.sk, jakož i reportéry listu Denník N, Sme, dále šéfredaktora jednoho časopisu a další nejmenované novináře. Tóth se prý sám přihlásil na policii po zadržení čtyř osob, které policie na konci září obvinila v případu Kuciakovy vraždy.

Tóth zmiňované informace nekomentoval. „Nemám k tomu žádné stanovisko, nezajímá mě, co napsal Denník N,“ uvedl v reakci Tóth listu Sme, ve kterém v 90. letech pracoval jako novinář.

sinfin.digital