Nejistota a strach o peníze. Co přinese brexit pro Čechy v Británii?

Lucie Bednárová

Brexit vnáší nejistotu do vrcholných politických kruhů, na trhy, ale i do životů lidí. Otázka „Co mě čeká?“ leží v hlavě i Čechům ve Velké Británii. V krajním případě je sice jejich nucený odchod ze země teoreticky možný, bát se ale nejspíš nemusejí. Vláda je v otázce jejich dalšího pobytu mlčenlivá hlavně z taktických důvodů.

Je to zlomový okamžik nejen pro Brity samotné, ale i pro cizince v zemi. Brexit v době kolem referenda posílil nacionalistické a xenofobní nálady, které končily i případy napadení lidí z východní Evropy. To už sice do jisté míry odeznělo, celková nejistota spojená s odchodem země z Evropské unie ale přetrvává.

Nejasná budoucnost znervóznila řadu lidí žijících v zemi déle než pět let natolik, že se rozhodli pojistit a požádali si o občanství. Žádost má 85 stránek a cizinci v ní musejí vyplnit spoustu podrobností například o svém pracovním životě nebo cestách mimo Británii.

Ve Spojeném království žije 2,8 milionu lidí ze zemí EU. Podle odhadů české ambasády tu v loňském roce pracovalo kolem 37 tisíc Čechů, nejčastěji ve službách a pohostinství.

sinfin.digital