Gruzie, země vína. S jeho výrobou tu místním zemědělcům pomáhají i Češi

Marek Hudema

Gruzínci jsou nesmírně hrdí na to, že právě u nich se údajně začalo poprvé v lidské historii zhruba před osmi tisíci lety vyrábět z vinných hroznů klasické víno. Dnes při obnově vinařských tradic pomáhá právě v této zemi česká nevládní organizace Člověk v tísni.

„Jen pojďte dál,“ říká Kacha Vachtangadze před vraty svého čtvercového patrového domku v gruzínské oblasti Rača, v údolí sevřeném masívy Velkého Kavkazu. Údolím protéká řeka Rioni a podhorská scenérie nedává tušit, že za plotem se rozkládá jedna z nejlepších půd pro pěstování vína a několikahektarové vinice. „Mám asi sedm tisíc keřů vinné révy,“ říká zhruba padesátiletý Vachtangadze, „a své vinice rozšiřuji. Ale to víte, není to jen tak. Zemědělství není výroba rychloobrátkového zboží, trvá to tři až čtyři roky, než dostaneš z nových keřů úrodu. A musíš se o ně stále starat,“ zdůrazňuje.

Americký brouk opět na scéně. Rusové obviňují USA a Gruzii z výroby a rozšiřování škodlivé ploštice

sinfin.digital