Brazílii čekají zlomové prezidentské volby. Favoritem je radikální homofob a rasista, jehož děda bojoval za Hitlera

ČTK

lup

Už dlouhá léta nebudily volby prezidenta v Brazílii takové vášně jako v posledních týdnech. Favoritem nedělního druhého kola souboje o nejvyšší úřad této největší latinskoamerické země je totiž radikálně pravicový politik Jair Bolsonaro. Mnozí mají obavy, že s vládou bývalého armádního důstojníka bude ohrožena demokracie a že se země vrátí o krok zpět i v boji za práva menšin a za rovnost mužů a žen.

Třiašedesátiletý Bolsonaro má před svým soupeřem, levicovým politikem Fernandem Haddadem (55) v posledních předvolebních průzkumech náskok asi 14 procentních bodů. Zdá se proto zatím velmi pravděpodobné, že pátá nejlidnatější země světa bude mít po více než 25 letech levicových vlád pravicového prezidenta. Právě i dlouholeté vládnutí levicových prezidentů je jedním z důvodů, proč má nyní tolik příznivců pravicový politik.

Levicové vlády sice dostaly statisíce chudých Brazilců sociálními programy z bídy, bylo to ale v době, kdy země zažívala obrovský ekonomický boom. To už neplatí, naopak nový prezident se bude muset snažit ekonomiku oživit. V posledním volebním období také vypukl největší korupční skandál v dějinách země, který postihl politiky z různých stran. Bolsonaro ale zůstal veřejně "čistý" a mnozí voliči věří, že jako zastánce tvrdé linie zatočí s korupcí i vysokou kriminalitou a jako pravicový politik pomůže hospodářství.

Trump stupňuje boj proti migrační karavaně. Uprchlíkům chce dekretem zakázat žádat o azyl

sinfin.digital