Kvůli ní šel na konzulát, kde ho rozřezali. Kdo je snoubenka opozičního saúdského novináře a co žádá?

Pavel Novotný

Je klíčovou postavou dramatu, které se odehrálo druhého října na saúdském konzulátu v Istanbulu. Přesto o ní média stále vědí jen málo. Prý i proto, že si pozorně střeží soukromí. Právě Hatice Cengizová přitom jako první upozornila na zmizení svého partnera a saúdského opozičního novináře Džamála Chášukdžího. Tureckým úřadům také zřejmě poskytla záznam z jeho hodinek, který dokazuje, že někdejší saúdský prominent byl na konzulátu své země brutálně zavražděn, což přerostlo v mezinárodní krizi.

„Věřím, že saúdský režim ví, kde je jeho (Džamálovo) tělo. Mají povinnost jeho ostatky vydat: žádám je jako lidské bytosti i muslimy,“ prohlásila dnes v emotivním prohlášení Hatice Cengizová. S tím, že chce partnera řádně pohřbít. V Londýně se zúčastnila akce, kde si zabitého žurnalistu připomněli kolegové. „Chci, aby spravedlnost zvítězila. A aby nepostihla jen ty, kteří mého milovaného Džamála zabili, ale i mocné, které vraždu zorganizovali a nařídili,“ dodala. Chášukdží podle ní zemřel jako „mučedník“ arabského boje za demokracii.

Kdo vlastně je Hatice Cengizová? Zřejmě osmatřicetiletá turecká akademička, rodačka z Istanbulu, která se z Džamálem Chášukdžím seznámila až letos v květnu během jakési konference. Právě kvůli plánované svatbě s ní se novinář vydal na saúdský konzulát, aby zde získal příslušné dokumenty prokazující, že je se svou předchozí ženou opravdu rozveden. Bulvární servery si také všímají značného věkového rozdílu mezi snoubenci – Chášukdží by se v polovině října dožil šedesáti let. I proto prý nebyla Haticina rodina svatbou právě nadšena.

EXKLUZIVNĚ: Tlumočník věrně sloužil českým vojákům. Kvůli české vládě mu teď jde o život

sinfin.digital