Revoluce v Pákistánu. Soud osvobodil ženu odsouzenou k smrti a ulice zaplnili islamisté

Pavel Novotný

Osm dlouhých let této matce čtyř dětí hrozil trest smrti. Sousedky jí obvinily z rouhání proti islámu a jeho prorokovi, za což se v Pákistánu jiný trest neuděluje. Dnes jí tamní nejvyšší soud osvobodil, což zdůvodnil nedostatečnými důkazy a nespravedlivě vedeným procesem. Liberální Pákistánci slaví, islámští fundamentalisté zuří a již vyšli do ulic. Tato kauza křesťanky Asie Norínové může změnit rozhodování soudů v podobných případech a tím i společenské klima v převážně muslimském Pákistánu.

„Nemohu tomu uvěřit, můžu z vězení odejít hned teď? Opravdu mě nechají jít?“ svěřila se Asia ještě z vězení agentuře AFP, která se s ní spojila telefonicky. „Nevím, jak vyjádřit své štěstí! Stále tomu nemohu uvěřit,“ dodala sedmačtyřicetiletá matka čtyř dětí známá i pod přízviskem Bibiová. „Jsem neskonale šťastný a naše děti se radují s námi. Děkujeme Bohu,“ dodal k tomu její manžel Ašík.

Celý příběh začal v roce 2009, kdy se Asia dostala do hádky s třemi muslimskými sousedkami. Podle pákistánského deníku Úsvit (Dawn) ženy společně pracovaly na poli a potřebovaly se osvěžit. Vodu měla donést Asia, muslimky ale namítaly, že nebudou pít ze stejné nádoby, jaké se dotkla křesťanka. Tehdy došlo k výměně názorů, během kterých se později odsouzená křesťanka měla dopustit „hanlivých a sarkastických“ poznámek na adresu islámského proroka Mohameda.

Nepokoje v Pákistánu se šíří. Vláda nasadila armádu

sinfin.digital