Francie přijme děti manželek džihádistů z IS. Ženy jsou před krutou volbou, s potomky jít nesmějí

Pavel Novotný

Jsou to ženy, které čeká zřejmě nejbolestivější rozhodnutí, před kterým může matka stát. Mají možnost poslat své děti do Francie, kde budou žít v dobrých podmínkách, je ale možné, že už je pak nikdy neuvidí. Důvod? Tyto ženy, často spíše dívky se přidaly k tzv. Islámskému státu a jejich děti se narodily na Blízkém východě. Teď i s potomky žijí v nehostinných táborech na území ovládaném syrskými Kurdy, kteří se jich chtějí co nejrychleji zbavit. Francie – země, odkud přišly – je sice ochotna přijmout děti svých občanek, o ně samotné ale nestojí.

Před několika dny se Nadine telefonicky ozvala nevlastní dcera. „Mám opustit děti, aby mohly odjet do Francie?“ plakala během hovoru. Mezi vzlyky jí stačila popsat podmínky, v jakých se i s dětmi nachází. V táborech na severu Sýrie je špatná hygienická situace: daří se tu hlodavcům, děti i dospělí trpí průjmy, zvracejí, obvyklé jsou kožní infekce.

„Moje nevlastní dcera strašlivě zhubla, váží už jen 45 kilogramů,“ zoufá si Nadine v rozhovoru pro agenturu AFP, která její jméno z bezpečnostních důvodů změnila. „Umíte si představit tu situaci? Opustit děti a nevědět, zda je ještě kdy uvidím? Nevědět, kdo se tam o ně bude starat?“ konstatuje Nadine. „Nejmladšímu dítěti mé nevlastní dcery je teprve osm měsíců, ještě kojí. To je nevýslovně kruté,“ dodává zoufalá babička.

Šojdrová hledala v Řecku uprchlíky „sirotky“: Známe výsledky, takto by mohli přicházet do Česka

sinfin.digital