USA obnovily všechny sankce proti Íránu, chtějí jej ekonomicky izolovat a vyhladovět

Pavel Novotný

USA dnes obnovily všechny sankce proti Íránu, od kterých ustoupily v roce 2015. Na washingtonský sankční seznam přibudou stovky jmen osob, organizací i dopravních prostředků. Amerika uvalila omezení také na íránské banky: po bankovní síti SWIFT proto žádá, aby je od tohoto mezinárodního systému odpojila. Sankce mohou v budoucnu postihnout rovněž ty státy, které budou v dovozu íránské ropy pokračovat – nyní prý dostalo osm zemí od Ameriky výjimku, na základě které mohou import nerostných surovin ukončit postupně.

Sankce se kromě dovozu nerostných surovin, respektive služeb bank a pojišťoven dotknou jistě i dopravní infrastruktury: íránská plavidla a letouny budou mít do USA napříště dramaticky ztížený přístup. Ministr financí Steven Mnuchin naopak konstatoval, že udělí případné výjimky pro humanitární dodávky, kam mohou spadat třeba potraviny a léky.

Administrativa prezidenta Donalda Trumpa se každopádně pustila s Íránem do další fáze nesmlouvavé obchodní války. „Snaha této administrativy změnit chování Íránu je mnohem širší i hlubší,“ nechal se slyšet americký šéfdiplomat Mike Pompeo s odkazem na počínání předchozích washingtonských vlád.

INFOGRAFIKA: Íránský vliv na Blízkém východě
sinfin.digital