"Přišla mi SMS, abych dceři nakoupila ovoce." Vaše zdraví budou doktoři řídit skrz mobil

Marek Hudema

Mobilní telefon se stal novým nástrojem na zlepšení zdraví. Za pomoci mobilů se kontroluje krevní tlak, cvičení, dá se odhalit začínající Parkinsonova nemoc, či jen připomenout maminkám nutnost dobré výživy a očkování dětí. Na světě je dnes okolo 190 tisíc zdravotnických aplikací pro mobilní telefony a letos se jich prodá za 33 miliard amerických dolarů.

Na jedné straně zeměkoule pomáhá aplikace na mobilním telefonu se zdravotním cvičením a hlídá váhu či pomáhá odhalit začínající Parkinsonovu nemoc, na druhé straně země zase pomáhá mobilní telefon lidem více a zdravěji jíst a lépe se starat o malé děti. Tak zvaná mHealth, neboli využití zejména mobilních telefonů ve zdravotní péči, se stává celosvětovým trendem. Nejvíce se rozvinula paradoxně v těch nejbohatších a také nejchudších zemích. Ve Spojených státech či ropných monarchiích Perského zálivu a v chudých rozvojových zemích, jako jsou třeba Bangladéš nebo Kambodža.

Ve Spojených státech a dalších vyspělých zemích pomáhají mobilní aplikace i prosté posílání SMS zpráv především starým lidem. Připomínají braní léků, správnou životosprávu, ve spojení s náramky či čidly sledují krevní tlak a varují před infarktem. Poslední výzkumy ukazují, že mobilní aplikace jsou účinné i v boji proti obezitě a posílání povzbuzujích zpráv dokonce pomáhá i při odvykání kouření. V rozvojových zemích jsou problémy, které lze řešit prostřednictvím mobilů, úplně jinde. Jak ukázala jedna z nedávných studií v Bangladéši, publikovaná v časopise BMC Medical Informatics and Decision Making, posílání SMS zpráv týkajících se výživy a očkování má na chování lidí krátkodobý pozitivní efekt a dlouhodobě může výrazně zlepšit zdravotní péči v chudých zemích.

Dalším příkladem je třeba Kambodža, kde podpořila projekt mHealth Česká rozvojová agentura. Podle přesného rozvrhu se matkám a nastávajícím matkám do mobilních telefonů doručují zprávy týkající se zdravé výživy a očkování. „V poslední zprávě bylo připomenutí, abych šla se synem na očkování a také pravidelně jedla ovoce a zeleninu,“ říká Sek Nath, matka ročního syna z kambodžské provincie Kampong proslulé pěstováním pepře. Posílané hlasové zprávy se zároveň snaží zlomit některé v Kambodži tradované mýty. Například to, že pokud bude dítě malé, bude porod nekomplikovaný. Ženy se toho snaží dosáhnout tím, že v těhotenství méně jedí a jejich slabost pak způsobuje porodní komplikace. Nebo to, že po porodu by měla matka pít měsíc v kuse silné rýžové víno, aby „očistila“ své tělo.

V Kambodži se do tohoto programu zaregistrovalo přes 20 tisíc žen a na začátku příštího roku by se měl rozšířit do všech provincií. Podle výsledků ze čtyř provincií, kde běžel v letech 2011 – 2016, tam klesla novorozenecká úmrtnost o 68 procent. Ne vše lze samozřejmě přičíst programu využívajícího mHealth, protože v celé zemi klesla úmrtnost novorozenců o 40 procent. Mobilní zprávy měly ale na zbylých 18 procentních bodů podstatný podíl. Podobné projekty totiž pomáhají prokazatelně snížit novorozeneckou úmrtnost v některých afrických zemích.

sinfin.digital