Utajení hrdinové. 5 zachránců židů, o kterých se příliš neví

Aneta Bednářová

Za život jim vděčí tisíce lidí, veřejnost o nich ale příliš neví. Zachránci židů, kteří za druhé světové války riskovali vlastní život, zůstávají často v anonymitě. Žena Nicholase Wintona objevila důkazy o jeho válečné záchraně židovských dětí náhodou na půdě. I někteří další váleční hrdinové se rozhodli, že o své statečnosti prostě pomlčí.

Clare Hollingworthová, Winton v sukních

Jedním z utajených hrdinů druhé světové války byla polská zpravodajka listu Daily Telegraph Clare Hollingworthová, která tento týden ve věku 105 let zemřela. Hollingworthová vstoupila do historie hlavně jako novinářka, která náhodou na vyjížďce k německým hranicím odhalila, že nacisté chystají okupaci Polska. Méně se však ví o její pomoci pronásledovaným židům.

Hollingworthová podobně jako Nicholas Winton spolupracovala s Britským výborem pro uprchlíky z Československa. Pomáhala shánět peníze i potřebné dokumenty a víza pro odjezd židů do třetích zemí, nejčastěji do Británie, Jižní Ameriky a Skandinávie. Celkově pomohla zachránit asi dva tisíce lidí.

O své činnosti za války se ale příliš nezmiňovala. Dokumenty, které její hrdinství dokládají, našel náhodou na půdě její prasynovec.

Albert Göring, bratr nacistické bestie

To příjmení není náhodné. Válečný zločinec a pravá Hitlerova ruka Hermann Göring měl mladšího bratra Alberta, který za války pomáhal židům. Jak se říká, pod svícnem bývá největší tma, a právě na to Albert Göring spoléhal. Ačkoli mnohokrát aktivně vystupoval proti nacistickému režimu, slavné jméno ho většinou zachránilo. Například když ve Vídni strhnul staré ženě z krku ceduli „Jsem židovská svině“, dostal se do konfliktu s davem, ale díky slavnému příjmení se mu nakonec nic nestalo.

sinfin.digital