Selfie s Angelou Merkelovou Syřana přišla draho. Označovali ho za teroristu a teď žaluje Facebook

ekb

Fotografie, na které si syrský uprchlík pořizuje selfie s německou kancléřkou, před rokem a půl obletěla svět. Od té doby se stal 19letý mladík původem z Damašku častým terčem slovních výpadů rozhořčených lidí, kteří ho na sociálních sítích označovali za pachatele teroristických a jiných útoků. Sérii nařčení se rozhodl bránit a zažaloval Facebook, že proti lživým komentářům dostatečně nezasáhl. 

Fotografie vyobrazující Anase Modamaniho s Angelou Merkelovou se od září 2015, kdy byla pořízena, objevila v nejednom příspěvku na sociální síti Facebook. Některé z nich Syřanovi připisovaly podíl na páchání teroristických útoků v Německu. Píše o tom deník The Guardian.

Loni to byly bombové útoky v Bruselu a podobné příspěvky se začaly množit i po atentátu v německém Ansbachu. V prosinci pak další příspěvek na facebooku tvrdil, že Modamani byl jeden z útočníků, kteří v Berlíně zapálili spícího bezdomovce. Skuteční pachatelé, mezi kterými bylo šest syrských žadatelů o azyl a jeden Libyjec, se pak sami přihlásili policii.

Desetitisíce uprchlíků žalují Německo. Požadují plné právo na azyl

sinfin.digital