Británie se propadá do politické krize. Nad osudem brexitové dohody i Mayové visí otazník

luš

Ačkoliv britská vláda včera schválila návrh dohody o podmínkách odchodu Británie z Evropské unie, země čelí vážné politické krizi. Podoba dohody rozděluje politiky i veřejnost a podle ostrovních médií se nedá vyloučit pád vlády. Ve hře je také stále brexit bez dohody. 

Premiérka Theresa Mayová včera svedla těžkou pětihodinou kabinetní bitvu, z níž nakonec vyšla vítězně. Podporu vlády k dohodě o brexitu se jí nakonec povedlo získat, oddechnout si však zdaleka nemůže.

Kvůli znění dohody o odchodu Velké Británie z Evropské unie hned ráno rezignoval na svůj post ministr pro brexit Dominic Raab a o několik hodin později ho následovala i ministryně práce Esther McVeyová či státní tajemník pro Severní Irsko Shailesh Vara. 

Právě otázka Severního Irska budí největší kontroverze z celého téměř šesti set stránkového dokumentu. Řešení celního režimu na hranici mezi Irskem, které zůstává v EU, a Severním Irskem, které je součástí Velké Británie, se ministrům nezamlouvá. Oba vyslovili obavy, že dohoda ohrozí britskou územní celistvost. 

„Od názoru, že žádná dohoda je lepší než špatná dohoda, jsme se přesunuli k postoji, že jakákoli dohoda je lepší než žádná dohoda,“ zkritizovala McVeyová.

Britské sbohem na šesti stech stranách: Klíčové body „rozvodové smlouvy“ EU s Velkou Británií

sinfin.digital