Budapešť sedá na koně a bere luk. Politici z Maďarstánu se opět hlásí k nájezdnickým Hunům

Pavel Novotný

„Naši turkičtí bratři nás přijali jako vlastní,“ prohlásil ve čtvrtek László Kövér. Předseda maďarského parlamentu a zakládající člen vládnoucí strany Fidesz. S ostatními turkickými národy dělí Maďary, alespoň podle poslance Kövera, „ příbuzenství, sdílené tradice, jazykové podobnosti i historické vazby“. Maďaři se chystají také na Světové nomádské hry, na kterých se soutěží kromě jiného ve střelbě z luku a jedoucího koně, respektive lovu s pomoci sokolů.

Laszló Köver se takto vyjádřil na setkání parlamentních šéfů tzv. Rady spolupráce turkicky mluvících států (zkráceně Turkické rady). Organizace, která v tuto chvíli spojuje krom Turecka ještě Ázerbájdžán, Kazachstán a Kyrgyzstán. Pozorovatelskými zeměmi je podle stránek rady kromě Uzbekistánu a Turkmenistánu už také Maďarsko.

Jakkoli jsou cíle skupiny oficiálně kulturní i ekonomické, experti se shodují, že dosud sloužila Turecku jako mocenský nástroj hlavně ve Střední Asii a na Kavkaze. Zprostředkovaně ale rovněž mezi všemi turkickými národy – ty žijí třeba i v Rusku, Číně nebo Íránu.

Pod prchlivým saúdským princem MBS se houpe židle, postavila se proti němu část královské rodiny

sinfin.digital