Britové nechtějí dohodu o brexitu, kterou schválili lídři EU. Ti Londýnu vzkazují: lepší nebude

ČTK

paw

Šéfka severoirských unionistů Arlene Fosterová, která dosud podporovala menšinovou konzervativní vládu premiérky Theresy Mayové, jednoznačně odmítla návrh dohody o brexitu, kterou připravili unijní a ostrovní vyjednavači. Proti smlouvě se vyjádřili i opoziční labouristé. Britští politici takto reagovali na dokument, který dnes spolu s premiérkou Mayovou schválil zvláštní, k tomuto účelu svolaný summit nejvyšších lídrů EU. Ten přitom do Londýna vzkázal: toto jsou nejlepší podmínky, které vám jsme při odchodu z Unie ochotni poskytnout.

„Toto je nejlepší možná dohoda. Vyzývám ty, kteří ji musí ratifikovat, aby to měli na paměti. Toto je nejlepší řešení pro Spojené království, nejlepší pro Evropu, to je jediná možná dohoda,“ vyhlásil dnes po summitu lídrů EU předseda Evropské komise Jean–Claude Juncker. Je podle něj nerealistické očekávat, že po odmítnutí textu, který je teď na stole, by se britské straně mohlo podařit ve zbývajícím čase – tedy v následujících čtyřech měsících – dojednat výhodnější podobu smlouvy.

Podle evropských politiků, kteří se setkání zúčastnili, budou všechny členské státy Unie při jednání s Londýnem postupovat i nadále jednotně.

Uprchlíci mají v Rakousku nárok na stejnou sociální podporu jako „domácí“. Rozhodl to Evropský soud

sinfin.digital