Čeká nás nová studená válka? Trump hrozí, že se nepotká s Putinem, USA vyzývají k větší pomoci Ukrajině

ČTK

jj

Americký prezident Donald Trump pohrozil, že by mohl kvůli nedělnímu incidentu v Kerčském průlivu zrušit plánovanou schůzku s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, která se má uskutečnit okraj summitu G20 v Argentině. Prezident to řekl v rozhovoru, který dnes zveřejnil list The Washington Post. Kreml dal najevo, že se schůzkou dál počítá. Spojené státy americké také vyzvaly své evropské spojence k větší pomoci Ukrajině v jejím boji proti agresivní politice Ruska. 

Představitelé dvacítky největších ekonomik světa se v Buenos Aires sejdou v pátek a v sobotu. „Možná na tu schůzku nepůjdu. Možná na tu schůzku dokonce nepůjdu. Nelíbí se mi ta agrese. Vůbec tu agresi nechci,“ řekl americký prezident v rozhovoru s deníkem The Washington Post. Zdůraznil, že nyní čeká na „úplnou zprávu“ svého týmu bezpečnostních poradců, na základě které rozhodne o dalším postupu.

„Příprava pokračuje, schůzka je dohodnutá. Nějakou jinou zprávu od amerických protějšků nemáme,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov v odpovědi na dotaz ohledně možnosti, že Trump schůzku zruší.

„Všimli jsme si tohoto prohlášení, jakož i prohlášenéní mé kolegyně z Bílého domu, která říkala, že Trump plánuje několik setkání, včetně setkání s Putinem,“ dodal. Putinův program na pátek a sobotu je podle Peskova rozepsán minutu po minutě, podle TASS však neupřesnil, který den má být setkání s Trumpem.

sinfin.digital