Německý vicekancléř navrhuje radikální změnu v Radě bezpečnosti OSN. Francii by hodně zabolela

ČTK

luš

Německý vicekancléř a ministr financí Olaf Scholz navrhl přeměnit francouzské stálé členství v Radě bezpečnosti OSN na mandát Evropské unie. Scholz to prohlásil při dnešní přednášce o budoucnosti Evropy na berlínské Humboldtově univerzitě. „Uvědomuji si, že bez přesvědčení Paříže se to neobejde, ale byl by to odvážný a chytrý krok,“ řekl Scholz. Jako bolestné, že se Francie vzdá významného postu, by se podle vicekancléřových představ mohla Paříž stát trvalým velvyslancem EU při OSN.

Podle francouzských médií jsou Scholzova slova „protiútokem“ Berlína za kritiku Paříže, že Německo příliš vlažně přistupuje k návrhům na reformu Evropské unie, s nimiž přichází především právě Francie. Oficiálně ale zatím z Francie žádná reakce nezazněla.

O reformě OSN a především jeho vrcholného orgánu – Rady bezpečnosti – se debatuje dlouhodobě, zatím se ale nedošlo k žádným změnám, které by podle kritiků současného uspořádání lépe odpovídaly nynější geopolitické situaci. Podle francouzské tiskové agentury AFP dnešní německý návrh ale diskusi „spektakulárně a kontroverzně obnovil“.

Španělsko se chce stát po Německu a Francii dalším lídrem Evropy. Jaké má šance?

sinfin.digital