Dialog hluchých. Vyjednavači „žlutých vest“ práskli francouzskému premiérovi dveřmi, jednání zkrachovalo

ČTK

lup

Nezdarem skončila dnešní plánovaná schůzka francouzského premiéra Édouarda Philippea s delegací mluvčích protestního hnutí "žlutých vest". Stoupenci hnutí se již dva týdny bouří proti vládnímu plánu zvýšit spotřební daň na pohonné hmoty a v sobotu se chystají uspořádat další demonstraci v centru Paříže, ale i jinde v zemi.

Krach jednání po několika minutách "dialogu hluchých" oznámil podle agentury AFP Jason Herbert, jeden z osmi členů delegace protestního proudu, která se zformovala počátkem týdne. "Opakovaně jsem žádal, aby se toto setkání natáčelo a v přímém přenosu vysílalo v televizi. Bylo to odmítnuto," prohlásil.

Vysvětlil přitom, že se diskuse "za zavřenými dveřmi" nechtěl zúčastnit, aby si nikdo nemohl myslet, že někoho zradí. "Dnes jsme (tady) jen dva, všichni jsme pod enormním tlakem," řekl a dodal, že "všichni" obdrželi hrozby. "Naše životy jsou stále v sázce," poznamenal podle agentury AP a dodal, že 99 procent výhrůžek pochází od jiných "(stoupenců) žlutých vest, kteří si možná myslí, že jsme tu jen kvůli slávě".

Uvedl rovněž, že osmičlenná delegace byla již rozpuštěna, a to 48 hodin poté, co splnila své poslání, jímž bylo iniciovat dialog s vládou.

sinfin.digital