Čína přistoupila na „odstranění“ cel na osobní auta, tvrdí Trump. Peking ale mlčí

ČTK

ekb

Prezident USA Donald Trump oznámil, že Čína souhlasila se „snížením a odstraněním“ cel na dovoz osobních vozů z USA. Tato cla nyní činí 40 procent. Trump to bez dalších podrobností sdělil na svém twitterovém účtu krátce poté, co se s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem dohodl na summitu G20 na 90denním příměří v obchodním sporu. Čína žádné prohlášení ke clům na automobily neučinila.

Peking v rámci odvetných opatření za americká cla v červenci zavedl na vozy vyráběné v USA mimořádné clo ve výši 25 procent, takže celkový tarif dosáhl 40 procent. Trump minulý týden nadřídil úřadům přezkum těchto čínských cel. Spojené státy nyní na dovoz osobních vozů z Číny uplatňují sazbu 27,5 procenta.

Každé snížení nebo zrušení dodatečných cel je přínosem pro výrobce automobilů, jako jsou Tesla, BMW a Daimler, kteří vyrábějí automobily v USA a vyvážejí je do Číny. Dodatečná cla zpomalila prodeje dovážených automobilů na čínském trhu, který je největší na světě a který zřejmě vykáže letos první propad za více než dvacet let.

sinfin.digital