Přítel zavražděného novináře žaluje: Saúdům pomohl izraelský špionážní software v mém mobilu

Pavel Novotný

Žalobu na izraelskou společnost NSO Group podal saúdský disident Omar Abdulaziz. Přítel zavražděného novináře Džamála Chášukdžího tvrdí, že tato firma sídlící v Herzliji dodala saúdským tajným službám software Pegasus, který byl posléze nelegálně nainstalován do jeho mobilu. Z něj pak saúdské služby získaly přepis rozhovoru mezi ním a Chášukdžím, přičemž získané informace prý vedly Rijád k rozhodnutí nepohodlného novináře zabít. Aktivisté k tomu dodávají, že NSO Group pomáhá i jiným nedemokratickým režimům při ilegálním špehování jejich občanů.

„Zatčení (jejich oponentů - pozn. redakce) jsou neospravedlnitelná a u lidí jim neposlouží (říká logika). Tyranie ale nemá logiku. On prostě miluje sílu, libuje si v útlaku a chce navíc svoji moc demonstrovat okolí. Je jako žravý pac-man: čím více obětí zhltne, tím více jich chce,“ napsal Džamál Chášukdží o mocném saúdském korunním princi a hybateli nynějších reforem Mohamedovi bin Salmánovi (známému pod zkratkou MBS).

Známý publicista se takto nevyjádřil v novinách, na Twitteru nebo jiné sociální síti, ale v soukromé korespondenci právě s Omarem Abdulazizem. Tedy, oba přátelé se alespoň domnívali, že jejich dialog je privátní. I proto, že spolu tehdy komunikovali přes službu WhatsApp, přičemž Omar Abdulaziz žil už v Kanadě a Džamál Chášukdží pak v americké Virginii. Do hry ale podle saúdského opozičního aktivisty Abdulazize vstoupila izraelská společnost NSO Group, respektive její špionážní software Pegasus. Ten se zřejmě Saúdům podařilo nainstalovat do Omarova mobilu, čímž rijádské tajné služby získali přístup nejen k aktivistově korespondenci, ale i heslům, fotografiím, polohovým údajům a vůbec všem záznamům.

Pod prchlivým saúdským princem MBS se houpe židle, postavila se proti němu část královské rodiny

sinfin.digital