Klimatická konference v Polsku se komplikuje. USA a další ropné státy blokují studii o oteplování

ČTK

IvM

V polských Katovicích pokračuje konference OSN o změnách klimatu. Shromáždění, jehož hlavním cílem je přijetí pravidel, která by umožnila realizaci cílů pařížské klimatické dohody z roku 2015, ale komplikuje aliance takzvaných ropných státu – USA, Ruska, Saúdské Arábie a Kuvajtu.

Tři roky starou pařížskou dohodou se lídři zemí z celého světa zavázali usilovat o udržení globálního oteplování pod rozdílem 1,5 stupně Celsia oproti časům před průmyslovou revolucí. Růst teplot přitom už dosáhl hranice jednoho stupně a současné národní cíle týkající se emisí skleníkových plynů by podle odborníků oteplování zastavily až na hodnotě tří stupňů.

Tyto cíle lze podle nejnovější zprávy mezivládního panelu OSN naplnit jen rychlými a radikálními kroky. Reálně by musely státy do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů o 45 %. Jednání o přijetí nebo pouhém reflektování této zprávy ale neskončila shodou.

Proti přijetí se ohradilo hned několik států – USA, Rusko, Saúdská Arábie a Kuvajt. V souvislosti s tímto krokem například britský deník Guardian spekuluje o tom, že by americký prezident Donald Trump vůči jednáním o klimatických změnách mohl zaujmout jinou pozici. Kromě odstoupení Spojených států od pařížské dohody, by nyní mohl aktivně podporovat státy, které podobné pakty odmítají.

Ruští zbrojaři posilují. Země už je světovou dvojkou, sesadila totiž Velkou Británii

sinfin.digital