Egypt jako Francie? Režim se bojí, že vyhřezne hněv ulice. Žluté vesty si lidé jen tak nekoupí

Marek Hudema

Prodejci žlutých bezpečnostních vest v Egyptě dostali pokyn, aby je prodávali pouze se souhlasem policie. Zákaz má trvat do konce ledna. Režim prezidenta Abdal Fattáha Sísího se bojí podobných protestů jako ve Francii. Zejména ve spojení s výročím revoluce, která 25. ledna 2011 vedla ke svržení diktátora Husního Mubáraka.

Egyptské úřady se domnívají, že situace v zemi je podobná zklamání lidí z ekonomického vývoje ve Francii a obávají se lidových protestů podobných hnutí francouzských „žlutých vest“. „Zdá se, že nechtějí, aby někdo neudělal to, co se nyní děje ve Francii,“ řekl agentuře AP jeden z prodejců žlutých bezpečnostních vest. Policie si v Káhiře svolala prodejce bezpečnostních žlutých vest a oznámila jim, že mají prodávat vesty jen prověřeným velkoobchodníkům a jen poté, co k tomu získají policejní povolení. Zákaz platí až do konce ledna tak, aby byl v platnosti před výročím revoluce proti Mubárakovi. V posledních dvou letech ve dnech vždy okolo lednového výročí policie a armáda posilovala svoji přítomnost v ulicích, aby zabránila protestním pochodům obyvatel.

Ve Francii protesty hnutí „žlutých vest“ trvají už několik týdnů a minulý víkend vyšlo do ulic přes 130 tisíc obyvatel. Demonstrace jsou motivovány pocitem zhoršující se ekonomické situace a odporem proti vládě francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Prvotním impulsem k nim byl návrh vlády na zvýšení spotřební daně na benzin a naftu, demonstranti pak ale požadovali snížení dalších daní a zvýšení mezd. Francouzská vláda zvýšení spotřební daně na paliva odložila minimálně o rok a prezident Macron slíbil zvýšení důchodů a minimální mzdy. Není ale jisté, zda to protestující uspokojí.

Macron slíbil ústupky, ale nestačí to. V ulicích to stále vře, kritikou nešetří ani opozice

sinfin.digital