Davoská elita v Trumpově éře. Je příliš uzavřená a odtržená od reality?

luš

Každoročně se ve švýcarském Davosu sjíždějí vybrané světové špičky, aby zde na výročním zasedání Světového ekonomického fóra probraly výzvy, kterým čelí současný svět. Letos budou mezi hlavní témata patřit nespokojenost veřejnosti s elitami a s výsledky globalizace. Tedy témata, k jejichž vyhřeznutí přispěla i právě davoská elita, podotýká sloupkař New Yorku Times Andrew Ross Sorkin. 

Sorkin ve svém komentáři poukazuje na to, že dlouhá léta byli do švýcarského luxusního letoviska zváni výhradně zastánci volného obchodu a nadnárodní spolupráce, kteří tu probírali témata jako je nerovnost, klimatické změny a ekonomické výzvy, kterým čelí rozvojové země.

Ve veřejném mínění se ale mezitím na povrch dostaly úplně protikladné tendence – nespokojenost s elitami a výsledky globalizace – na něž davoské elity kvůli své „uzavřenosti“ nedokázaly včas zareagovat. A zřejmě k nim svojí odtržeností od problémů běžného člověka také sami přispěly, píše Sorkin. Výsledkem je vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách či odchod Spojeného království z Evropské unie, který si odhlasovali Britové loni v referendu.

sinfin.digital