Huawei se brání „poloviční pravdou“. Donášení tajným službám má dané přímo zákonem

Sinopsis

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) v pondělí otřásl českou politickou scénou, když označil výrobky společností Huawei a ZTE za hrozbu. Představitelé různých státních institucí včetně premiéra Andreje Babiše v reakci na to ohlásili revizi zařízení na svých úřadech. Například Ministerstvo obrany rovnou nařídilo výměnu vybavení od společnosti Huawei za výrobky jiné firmy. Huawei se prostřednictvím své mluvčí ostře ohradil proti tomu, že by jejich produkty měly představovat hrozbu.

Huawei je sama o sobě dosti kontroverzní firma, ale jádro problému spočívá mimo ni: v čínských zákonech, které zavazují čínské občany, instituce a firmy, aby s tamní rozvědkou a jinými úřady spolupracovali.

Spolupracovat či nespolupracovat, toť není otázka

Tento aspekt zdůraznil v komentáři ke zprávě NÚKIB i jeho ředitel Dušan Navrátil:

„K vydání tohoto varování nás vedly naše poznatky včetně poznatků z činnosti našich bezpečnostních partnerů a také zjištění našich spojenců. Hlavním problémem je právní a politické prostředí Čínské lidové republiky, ve kterém uvedené společnosti primárně působí. Čínské zákony vyžadují po soukromých společnostech působících v Číně mimo jiné součinnost při zpravodajských aktivitách, a tudíž pouštět je do systémů, které jsou klíčové pro chod státu, může představovat hrozbu.“

Jeho slova citovala snad všechna velká česká média, k situaci se také vyjadřovali politici z různých stran. Pavel Bělobrádek například zmiňoval, že na tuto hrozbu on a jeho strana upozorňují již dlouho. Andrej Babiš zprávu kvitoval s povděkem, a ihned požádal úřad o konkrétní doporučení, jak má vláda s obecným varováním konkrétně naložit.

Varování před Huawei je značně pokrytecké. Neříkáme celou pravdu. Komentář M. Půra

sinfin.digital