Tak porazily jsme Islámský stát, nebo ne? Velmoci se neshodnou, Trump našel zastání u Putina

ČTK

lup

Včera zveřejněné rozhodnutí Donalda Trumpa stáhnout americké vojáky ze Sýrie a mimochodem tak nechat spojenecké Kurdy napospas Turecku a syrské armádě vyvolalo reakce. Trump to zdůvodnil tím, že samozvaný Islámský stát byl poražen. Pozoruhodné ale je, že se velmoci neshodnou ani na tak elementární věci. Je faktem, že teroristická organizace je dnes jen stínem své někdejší kondice, ale například podle Velké Británie a Francie stále není poražena. S Trumpovou interpretací naopak souhlasí ruský prezident Vladimir Putin.

Francouzská ministryně obrany Florence Parlyová na twitteru uvedla, že Islámský stát byl v Sýrii oslaben, ale stále tam přítomen je. "Islámský stát je oslaben jako nikdy. Nebyl ale vymýcen, ani jeho kořeny. Je třeba jeho poslední zbytky definitivně vojensky porazit," uvedla. Francouzská armáda proto na bojišti zůstane. Podle Londýna nebyl Islámský stát zdaleka poražen. Arabsko-syrská koalice (SDF), kterou v Sýrii USA dosud podporovaly, se domnívá, že odchodem Američanů vznikne na východě vakuum, kterého IS využije. 

Francouzští diplomaté sdělili, že oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa o stažení amerických vojáků Paříž zaskočilo. "Ukazuje to, že můžeme mít odlišné priority a že musíme spoléhat především na sebe," prohlásila Loiseauová. Podle diplomatů s Trumpem ve středu telefonicky hovořil francouzský prezident Emmanuel Macron. Trump stažení oznámil už v dubnu, ale Macron ho tehdy přesvědčil, aby USA v Sýrii zůstaly. Upozornil na hrozbu, kterou pro region představuje Írán, jenž v Sýrii rovněž působí.

INFOGRAFIKA DNE: Afrika jako základna islamistů. Tyto skupiny tu rozsévají teror

sinfin.digital