Přežije Blízký východ Trumpa? USA slíbily nemožné, totiž usmířit Araby a Izrael

Pavel Novotný

Americká administrativa prý už zkraje příštího roku představí údajnou „dohodu století“, která má uzavřít sedmdesát let trvající arabsko-izraelský konflikt. Tři monarchie Zálivu si zvolí sbory, které panovník tu a tam vezme v potaz. Izrael bude nejpozději v listopadu vybírat parlament. Syrský režim s ruskou a íránskou pomocí nejspíše zničí nebo izoluje zbytky opozice.

„Je mnohem delší a zahrnuje v sobě mnohem více promyšlených detailů,“ holedbala se tento měsíc v OSN americká velvyslankyně při této organizaci Nikki Haleyová. Na mysli měla opět mnohokrát ohlášený i vychválený plán na urovnání sporu mezi židovským státem a Araby, který americký prezident Donald Trump slibuje přednést nejpozději od nástupu do funkce. Jeho obrysy, o detailech nemluvě, ovšem nikdo z diplomatické komunity nezná. Teď USA slíbily, že jej světu i regionu předloží zkraje roku 2019.

V médiích se už objevily detaily smlouvy prý uniklé z americké administrativy. Tzv. leaky obvykle mají testovat světové reakce. Podle jednoho z nich by celý Jeruzalém připadl Státu Izrael, zatímco hlavní město nezávislého palestinského státu by vzniklo v Abú Dís, vesnici ležící východně (a na dohled) od města. Což ovšem palestinští politici odmítli. Skeptičtí jsou i jejich spoluobčané: prosincový průzkum think tanku PSR zjistil, že 74 procent Palestinců odmítá Trumpův plán už předem, zřejmě po zkušenostech s jeho takřka bezvýhradně proizraelskými postoji. Skepse se ale ozývá i z židovského státu: tamní ministryně spravedlnosti Ajelet Šakedová označila americký projekt za „ztrátu času“.

Mapa Jeruzaléma
sinfin.digital