Zrazení syrští Kurdové čelí tureckým hrozbám i útoku extremistů. Přijdou i o vlastní území?

Pavel Novotný

Syrští Kurdové zůstali sami proti přesile. Nejprve Turecko minulý týden oznámilo, že proti nim brzy zahájí vojenskou ofenzívu. Následovalo oznámení amerického prezidenta Donalda Trump, jenž se z jejich regionu rozhodl stáhnout své vojáky, kteří společně s kurdskými bojovníky z Lidových obranných jednotek (YPG) bojovali proti extremistům z Islámského státu. A ten dnes, patrně povzbuzen Trumpovým vyhlášením a tureckou hrozbou, zahájil útok proti Syrským demokratickým silám (SDF), jejichž páteř tvoří právě Kurdové z YPG.

Syrští Kurdové čelí nejen americké zradě a tureckým výhrůžkám, ale po dnešku i přímému útoku radikálů z Islámského státu (ISIL). Pokud opravdu dojde na tureckou ofenzívu proti syrským Kurdům, Islámský stát posílí. Bojovníci YPG, kteří se na severu postaví Turkům a jejich spojencům, totiž budou citelně scházet na jihu, tedy v jednotkách válčících s extremisty.

Nyní totiž syrští Kurdové čelí ohrožení na území, které historicky obývají. Nabízíme varianty možného vývoje na severovýchodě Sýrie, který může fatálně ovlivnit dění nejen na Blízkém východě.

Trump nám namíchal smrtící koktejl. Teroristy polil živou vodou. Komentář Michala Půra

sinfin.digital